În căutarea Ikigaiului pierdut

Întotdeauna am fost fascinată de Japonia! Este ceva miraculos, neobișnuit în cultura acestei țări care mă impresionează! La orele de Istoria culturii, apoi cele 3 volume Shogun, mai târziu poezia Haiku – toate au reușit să-mi mențină curiozitatea, dar și dragostea pentru acest popor care găsește armonie în toate.

În biblioteca tatălui meu este cartea „Sakura în floare” – ea a fost cea care mi-a trezit interesul pentru Țara Soarelui Răsare!

Cu siguranță rămân o amatoare cu privire la tradițiile, obiceiurile, viața oamenilor din Japonia! Și totuși voi menționa câteva ritualuri bune de preluat în aceste situații de incertitudine, de stres, de panică socială.

  • Cum să ne păstrăm sensul vieții?
  • Cum să ne menținem bucuria și fericirea în viața noastră?
  • Cum să echilibrăm interiorul cu exteriorul, corpul cu sufletul?

Japonia este vestită prin următoarele noțiuni – ritualuri:

  • Ritualul ceaiului= Sado.
  • Ritualul de creare a Ikebanei.
  • Ritualul de a fi un tot cu natura= Shinrin-yoku.
  • Ritualul apei, baie cu arome= Ofuro.
  • Ritualul de scriere a versurilor = Haiku.

1 – SADO – ceremonia japoneză a ceaiului.

Ceremonia ceaiului rămâne o parte importantă a culturii japoneze chiar și în zilele noastre. Este vorba despre o preparare atent planificată a unei cești de matcha, un ceai verde sub formă de pudră, foarte fin servită cu dulciuri tradiționale japoneze care se potrivesc cu gustul amar al ceaiului. Maestrul ceaiului și oaspeții săi se îndepărtează temporar de agitația lumii pentru a împărtăși un moment de frumusețe și seninătate.

Sfaturi: alegeți ceaiul potrivit stării tale, alege cești de porțelan, respectă prepararea ceaiului, alungă toți factorii stresori, servește ceaiul în liniște, concentrare pe sine, pe starea de bine, pe lucruri frumoase și estetice!

2– IKEBANA – ritualul aranjamentelor florale.

Ikebana este o artă cu rădăcini în vechile ceremonii budiste. Ea se bazează pe ideea că procesul de lucru cu natura pentru a crea ceva frumos poate avea un efect terapeutic și meditativ. Ikebana nu înseamnă doar să pui câteva flori într-o vază, ea presupune colectarea tulpinilor, ramurilor, frunzelor care să sporească frumusețea florilor. Și atenție! compoziția trebuie să fie creată în tăcere pentru a te putea concentra în armonie cu natura.

Sfaturi de urmat: îngrijirea florilor de către gospodinele de la țară, dar și florile de cameră crescute cu dragoste de gospodinele de la oraș, sunt o dovadă a satisfacției pe care o avem de la florile care cresc și ne bucură ochii și inima. Încercați să procurați flori și să le aranjați în spațiul unde stați mai mult – veți observa cum se schimbă starea voastră de spirit! Schimbați fața de masă, schimbați vaza de flori, schimbați culorile! Fie ca în vaza de pe masa voastră niciodată să nu se ofilească florile!

3 – Shinrin-yoku (scăldatul în pădure)

Renumitul poet Mihai Eminescu scria „fiind copil păduri cutreieram!”. Japonezii cunosc beneficiile contactului cu natura. Pentru a găsi pacea și vindecarea, japonezii practică Shinrin-yoku sau scăldatul în pădure. Aceasta înseamnă că timp de câteva ore trebuie să te scufunzi complet în pădure și să trăiești intens tot ceea ce auzi, vezi, simți. Ce noroc au pădurarii! 🙂

Amintiți-vă de copilăria voastră, când împreună cu prietenii sau familia câteva ore petreceați în pădure! Cum vă simțeați după?! Răspunsul îl aud – foarte bine, excelent.

Beneficiile acestui ritual de aflare câteva ore în pădure au fost dovedite științific. Prin această practică se va reduce stresul, se va îmbunătăți calitatea somnului, va crește concentrarea și creativitatea și va aduce fericirea în viața noastră. Astfel aflarea în pădure influențează sănătatea noastră fizică și psihică,  ajută la refacerea corpului și minții.

Sfaturi: planificați în fiecare săptămână (ar putea fi weekendul sau oricare zi a săptămânii) o ieșire la natură, unde să ascultați sunetele pădurii, să priviți culorile, să simțiți mirosul pădurii. Cei care zic că nu am posibilitate, vă recomand să ieșiți în parc și să trăiți acele emoții, senzații care le-ați dat uitării, emoții de împlinire și armonie.

4- Ofuro

Nu este vorba doar să stai în apă. Tradiția japoneză a construit atent acest obicei pentru a restabili și relaxa corpul și mintea. Fă o baie caldă într-o apă liniștitoare și pur și simplu savurează senzația. Apa, aburii, căldura și aromele îți vor asigura o întinerire profundă a corpului și a minții.

Sfaturi de urmat: în general, puterea apei este recunoscută. Voi reaminti cuvintele celebrului Bruce Lee „sunt apă”. După o zi încordată, scapă de tensiune și griji prin a face o baie caldă. Nu vom uita de saună, de masaj, de sala de înot.

5 – Haiku – poezie japoneză.

Cred cu fermitate că fiecare al 3-lea om de pe glob își dorea cândva să compună versuri. Poezia Haiku este o filosofie, care permite de a-ți dezvolta spiritul liber, creativ, nestandard, este o formă accesibilă de evadare din cotidian. Haiku este alcătuit numai din 17 silabe, dispuse în trei versuri, cu măsurile de 5, 7, 5 silabe.

Exemplu:

Livezi în floare.
Petale albe în vals –
Mană din ceruri.

Uneori norii
Aduc odihna
Celor ce admiră luna!

Haiku-ul este considerat un excelent exercițiu de contemplație, de gândire originală, de formare a unui vocabular îngrijit, potrivit diverselor contexte (un rol în autoeducare).

Ziua Poeziei Haiku se sărbătorește la 17 aprilie.

Sfaturi: scrie un jurnal personal, scrie versuri, proză, scrisori, orice ce te ajută să-ți exprimi sentimentele, să te eliberezi de emoții și frustrări, sau să exprimi fericirea care o trăiești. Încearcă, antrenează-te și vei reuși! Descoperă propriul potențial!

CE ESTE IKIGAI?

Japonezii vorbesc despre ikigai ca despre un motiv de a te trezi dimineața, de a-ți păstra entuziasmul de a trăi, indiferent de viața pe care o duci sau de statutul profesional.

Ikigai este ascuns în interiorul nostru și necesită o căutare atentă pentru a ajunge în profunzimea ființei noaste și a-l găsi.

Ikigai este un termen japonez care definește plăcerile și înțelesurile vieții. Cuvântul este compus din iki (a trăi) și gai (motiv).

Japonezii spun că toată lumea are un ikigai, un raison d*etre. Conform diagramei lui Marc Winn în Ikigai intră: Misiunea, Vocația, Profesia și Pasiunea.

Ikigai este legat de descoperirea, definirea și aprecierea acelor plăceri ale vieții care înseamnă ceva pentru tine. Nu contează dacă nimeni altcineva nu înțelege acea valoare anume, e important tu să-ți urmezi bucuriile personale în viață. Îți poți descoperi propriul ikigai, îl poți dezvolta discret și treptat, până ce, într-o bună zi, va da roade foarte originale.

În final, te poți întreba:

  • Care sunt cele mai importante valori sentimentale ale mele?
  • Ce lucruri mărunte îmi produc plăcere?

Sfaturi de la Hector Garcia și Francesc Miralles:

Bucură-te de lucruri mărunte. Fă din muncă un proces plăcut. Fii calm și mergi mai departe. Înconjoară-te de prieteni. Zâmbește. Fii recunoscător. Urmează-ți Ikigai-ul.

Astfel, urmând aceste 5 ritualuri și respectând legile Ikigai-ului, vom menține bucuria și fericirea în viața noastră, vom păstra echilibrul interior și vom savura prezentul.

Serviciile noastre pot fi oferite și on-line. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

Articol publicat în categoria Familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *