Filosofia Slow Life – învață să trăiești liniștit!

Zicala „Graba strică treaba” devine tot mai actuală în ziua de astăzi. Ritmul alert, goana după obiective SMART, poate avea consecințe grave asupra stării noastre de bine. Soluția cea mai potrivită este viața liniștită „Slow Life”.

Slow Life învață oamenii să se concentreze pe cele mai importante sarcini ale vieții, iar în particular te învață să trăiești fiecare minut conștient și cu plăcere, de dragul tău, nu de dragul cuiva.

Tradus din engleză „Viața lentă” este un stil de viață care subliniază o abordare mai lentă a aspectelor vieții de zi cu zi. A fost definit ca mișcare sau acțiune într-un ritm relaxat sau pe îndelete. Este vorba de a face mici modificări care ne ajută să încetinim ritmul vieții moderne.

Filosofia Slow Life are mai multe ramificații:

  • „Arta lentă” te invită să te bucuri pe îndelete de picturi, muzică și teatru.
  • „Odihna lentă” îți permite să abandonezi un bogat program cultural în favoarea plimbărilor pe îndelete.
  • „Frumusețea lentă” te ajută să savurezi ritualurile de îngrijire personală.

Principalele principii ale acestei filosofii pot fi aplicate tuturor sferelor vieții – de la sănătate, familie, serviciu, la spiritualitate, dezvoltare personală.

Vă gândiți că Slow Life înseamnă a face totul cu viteza unul Melc, să lenevești pe canapea, și atunci, greșiți amarnic! Deoarece, scopul principal este de a găsi armonia cu tine însuți și cu lumea exterioară, să înveți să trăiești aici și acum (în prezent), să fii atent la propriile dorințe și să devii fericit!

Pentru cei care sunt obișnuiți cu un tempou rapid, cu multitasking-ul și un program strict, le va fi dificil. Unii chiar reușesc să facă multe. Dar încercând să cuprindă un număr impunător de sarcini, persoana sacrifică calitatea în favoarea cantității. Astfel cineva sacrifică odihna și pacea – și peste vreo 10 ani ajunge în secția neurologie. Cineva sacrifică comunicarea cu rudele – și pe urmă nu poate înțelege de ce ei au devenit străini și de ce copiii s-au îndepărtat. Iar altcineva aduce pe altarul succesului sănătatea și la acei 50 de ani se simte ca o lămâie stoarsă.

Tehnica „Trai lent”

Te îndemnăm să scrii o listă cu sinonime/asociații la expresia dată „TRAI LENT” (slow living). Ce înseamnă pentru tine Trai lent, ce înțelegi prin Trai lent?…

Îți propunem următoarea listă:

RelaxareTrai fără obosealăEchilibru
Stres scăzutConectareIntegritate
Trai naturalTrai cu scopSănătate
Viață conștientăTrai profundLongevitate
Fără grabăTrai sufletescArmonie

5 pași de a aduce filosofia Slow Life în viața ta:

1. Învață să acorzi atenție priorităților. Dorința de a ține pasul cu totul nu va duce la nimic bun, de aceea e necesar să revizuiești lista de sarcini și să renunți la o parte dintre ele, selectându-le pe cele principale. Ține minte: „Principalul lucru nu este cantitatea, ci calitatea”.

2. Învață să te relaxezi. Faptul că nu te odihnești, că deseori jertfești cu somnul pentru a rezolva unele sarcini considerate mai importante, conduce la creșterea anxietății, încordării. Recomandare este: să-ți dedici tot timpul liber ție și comunicării cu cei dragi. Acordă mai multă atenție sporturilor și plimbărilor în aer liber singur cu gândurile tale.

3. Primește bucurii de la ritualuri simple – transformă rutina zilnică în ritualurile tale preferate.

Am vorbit anterior despre O oră pentru tine cu cele 6 ritualuri propuse de Hal Elrod. Și atunci Dimineața devine cu adevărat miraculoasă – trezirea cu 30 min. mai devreme îți permite să-ți faci cafeaua, să-ți iai micul dejun pe îndelete, să-ți pregătești un smoothie, să asculți albumul de muzică preferat sau să stai în liniște, gândindu-te la planurile pentru ziua care vine.

4. Debarasează-te de excese

Viața lentă presupune minimalismul atât în lucruri, cât și-n relații. Te invităm să scapi de tot ce este vechi, eliminați aplicațiile inutile din telefon, învață să spui NU lucrurilor care nu-ți aduc bucurii. Trăiește ușor!

5. Găsește un nou hobby

Nu neglija weekendul și încearcă să dedici cel puțin câteva ore pe săptămână hobby-urilor tale: psihologii susțin că activitățile interesante care ne aduc adevărată satisfacție – ajută corpul să facă față mai bine stresului și dezvoltă capacitatea de concentrare, care are un efect bun asupra intelectului emoțional.

Concluzii:

Viața modernă, tempoul rapid, tehnologizarea poate deveni stresantă, cu consecințe grave asupra relațiilor, sănătății fizice și psihice. De prea multe ori ne concentrăm pe bifarea unei liste de sarcini îndeplinite, mai degrabă decât să ne bucurăm de experiență.

Salvarea este conceptul Slow Life. Este vorba de a face mici modificări care ne ajută să încetinim ritmul vieții moderne. Doar așezându-ne într-un ritm de viață mai blând, putem găsi timpul necesar pentru a trăi în acest moment și ne putem crește sentimentul de bunăstare, pur și simplu relaxându-ne puțin.

Voi încheia cu cuvintele lui Carl Honoré, autorul cărții „In Praise of Slowness: Challenging the Cult of Speed”, care explică: „Principiul central al filosofiei lente este să ai timpul pentru a face lucrurile în mod corespunzător și, prin urmare, să te bucuri de ele mai mult”.

Bucurați-vă de prezent, savurați clipele, trăiți ușor! Acordați prezentului timpul pe care îl merită! #slowlife, #lifebalance, #echilibru, #happiness, #trailent, #relaxare, #fiipozitiv, #behappy, #sanatate, #consultatiepsiholog

Serviciile noastre pot fi oferite și on-line. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

Articol publicat în categoria Familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *