Limbajul este cel mai important mijloc de relaționare. Însușirea corectă a limbajului contribuie la dezvoltarea armonioasă a personalității copilului. 

Limbajul deficitar poate dezvolta o stimă de sine scăzută, complexe de inferioritate, relațiile deficitare cu ceilalți, teama de a vorbi în public, eșecul școlar etc.

Diagnosticarea timpurie a copiilor cu tulburări de limbaj și nemijlocit intervenția logopedică adecvată este foarte importantă. 

Intervenția logopedică presupune stabilirea diagnosticului diferențiat, analiza completă a persoanei, determinarea cauzei, stabilirea planului de intervenție și recomandărilor pentru părinți și ședințele propriu-zise.

Cât durează terapia logopedică?

Când vorbim de terapia logopedică, e nevoie de timp pentru a corecta vorbirea și a dezvolta un limbaj corect. În general, depinde de fiecare caz în parte. 

Terapia logopedică poate dura de la câteva luni până la câțiva ani, aceasta depinzând de gravitatea tulburării, de dezvoltarea psihomotrică a copilului, de cauzele declanșatoare, dar și de cooperarea dintre familia copilului și logoped. 

Se recomandă 2 ședințe pe săptămână cu continuarea exersării și acasă. Exercițiile prescrise trebuie să se facă regulat, evitând întreruperile. Este dificil să scapi de obișnuința cu care a trăit ani la rând o persoană, dar efortul comun al copilului și logopedului, precum și perseverența, răbdarea și respectarea indicațiilor se vor încununa de succes. 

Nu există o limită bine stabilită de la care copilul să înceapă terapia logopedică, dar cel mai indicat ar fi vârsta de 2,5-3 ani pentru ca să fie un nivel minim de comunicare. Dacă copilul nu merge la contact, familia va reveni la 4 ani, vârstă la care copilul merge liber la contact și este deschis în comunicare.

Este nevoie de consultația logopedului dacă copilul/adultul:

  • pronunță incorect sau omite unele sunete în limbajul curent;
  • manifestă întârziere în dezvoltarea vorbirii;
  • repetă sau prelungește excesiv unele sunete, silabe, cuvinte;
  • are vorbirea neclară, deosibit de grăbită sau mult prea lentă;
  • are vocabular redus;
  • întâmpină dificultăți în învățarea scris-citit;
  • se bâlbâie;
  • are vorbirea dezorganizată ș.a.

Dacă ai observat la copilul tău aceste probleme în limbaj și vorbire, apelează acum! Solicită o programare! Specialiștii Centrului Pozitiv sunt gata să te ajute!