Puterea gândirii pozitive

Puterea gândirii pozitive este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Cercetările recente arată că oamenii cu o gândire pozitivă:

  • se descurcă mai bine în situaţii dificile,
  • au o mai mare capacitate de efort fizic şi intelectual,
  • rezistă mai bine în situaţii stresante şi
  • sunt mai capabili de a obţine rezultate superioare decât alţii cu aptitudini asemănătoare.

Anume gândirea pozitivă este cea care transformă, înnoieşte, remodelează.

Ce este gândirea pozitivă?

GÂNDIREA POZITIVĂ este o atitudine care ne permite să descoperim mai uşor soluţiile, aspectele pozitive ale situaţiilor cu care suntem confruntaţi. Este o orientare constructivă de tipul „să vedem ce se poate face în situaţia în care ne aflăm”.

Gândirea pozitivă nu înseamnă nici optimism gratuit, nici superficialitate în abordarea problemelor şi nici indiferenţă.

Gândirea pozitivă este „un mod de a înţelege şi de a te bucura de viaţă, după o sumă de principii realiste şi corecte faţă de tine însăți.

Gândirea pozitivă nu înseamnă să vezi totul în roz. Înseamnă să te aștepți la lucruri bune, să vizualizezi viitorul, să fii optimist, să fii perseverent, să acționezi la scară mare. Atunci când gândești pozitiv, creierul nostru va căuta în mod automat lucruri, oameni, fapte care să se potrivească cu așteptările noastre. Anume oportunitățile ne dau forță și energie să intrăm în acțiune. Gândești pozitiv – rezultate pozitive.

A fi pozitiv nu înseamnă a ignora negativul. A fi pozitiv înseamnă a depăși negativul. Este o mare diferență între cele două.

Latura a 2, mai puțin cunoscută a pozitivului, este „să te pregătești pentru ce este mai rău”. A fi pregătit pentru ce este mai rău înseamnă să iau în calcul posibilitatea de a eșua, să-ți iei sistematic toate măsurile pentru a preveni un eventual eșec. Cu alte cuvinte îmi asum riscurile și merg înainte focusându-mă pe așteptări pozitive.

Atitudinile noastre pot influența realitatea

Aţi auzit de zicala „Ești ceea ce gândești” sau „De ce ţi-e frică nu scapi”, ceea ce ne îndeamnă că ar fi de preferat să ne înfruntăm temerile, să le analizăm şi să le depăşim.

În psihologia socială există o teorie cunoscută sub numele „Profeţia autoîmplinirii”. Este vorba despre tendinţa ca așteptările cuiva să evoce comportamente care să conducă la confirmarea celor așteptate. Astfel, atitudinile pozitive proprii sau a altor persoane vor conduce la comportament pozitiv şi respectiv la succes, iar atitudinile negative din păcate se soldează în 70 la 100 cu consecinţe negative.

Însuși Buddha ne îndemna „Fii vigilent: ferește-ți mintea de gânduri negative!”.

Atitudinea noastră este fereastra prin care privim lumea!

Când fereastra este curată – omul este plin de entuziasm, plin de visuri, vede oportunitățile. Iar când fereastra este murdară – persoana devine frustrată, deprimată, nefericită. Și, cel mai tragic, renunță la visele ei.

Este de datoria fiecăruia să-și păstreze fereastra curată. Atunci când îndepărtăm murdăria de pe fereastră, apare o lume complet nouă. Frustrarea și deprimarea dispar. Începem să vedem posibilitățile noastre, devenim mai încrezători. „Trebuia să-mi schimb atitudinea pentru a putea vedea din nou lumea în mod clar”, susține Jeff Keller.

Mini-test „Ești o persoană care gândește pozitiv sau negativ?”

  1. Am încredere în mine.
  2. Deseori simt îngrijorare, neliniște.
  3. Îmi cunosc și evaluez corect calitățile și defectele proprii.
  4. Am o mulțime de defecte. Nu-mi place de mine.
  5. Îmi stabilesc scopuri pe măsura posibilităților.
  6. Nu-mi stabilesc scopuri înalte, pentru a nu mă dezamăgi când eșuez.
  7. Mă descurc ușor în situații dificile.
  8. Manifest frustrare în situații noi.
  9. Mă bucur de o bună stare fizică și dispoziție bună.
  10. Sunt nefericit.
  11. Greu mă îmbolnăvesc.
  12. Situațiile stresante mă irită și mă depășesc.

Prelucrarea rezultatelor:

  1. Suma „Da” la întrebările impare = predomină gândirea pozitivă;
  2. Suma „Da” la întrebările pare = predomină gândirea negativă.

Ce înseamnă „A fi pozitiv”?

A fi pozitiv înseamnă: a-ți face mai puține griji și a te bucura mai mult de viață, a refuza să-ți umpli mintea cu gânduri negative și pesimiste și a alege să fii FERICIT!

Prima datorie pe care o avem față de noi înșine este de a veghea la bunăstarea noastră internă! Vom fi ca un grădinar care va planta doar semințe pozitive și va selecta (alege, rupe la timp) semințele negative. Și astfel grădina minții noastre va deveni frumoasă, plină de verdeață, flori, viață.

Atenție! Dacă nu ești fericit, nu poți face fericit pe alții.

Tehnica „Asociații – POZITIV”

Creați o listă cu cuvinte asociații la cuvântul POZITIV, considerându-l drept acronim. Ce asociații îți vin în minte când te gândești la Pozitiv? Nu te grăbi, alege cuvinte sinonime, care caracterizează o persoană sau o stare pozitivă.

P – …, O – …, Z – …, I – …, T – …, I – …, V – …

Această listă ulterior va deveni resursă pentru tine în situațiile critice, stresante sau descurajante din viața ta.

Exemplu:

POZITIV
P – pasiuneO – ocrotireZ – zenI – interesT – timpI – iubireV – viață, vis

Ex.2: Plăcere, Optimism, Zâmbet, Implicare, Tandru, Impresiona, Vesel.
Ex. 3: Putere, Originalitate, Zâmbet, Încredere, Transformare, Iubire, Voință.

CONCLUZII

Gândirea pozitivă este acea gândire care induce starea de bine, de reuşită şi implicit fericire. Cum ne sunt gândurile, aşa ne este şi atitudinea. Cum ne este atitudinea, aşa ne este şi viaţa. Un gând, bun sau rău, îşi pune amprenta asupra atitudinii pe care noi o avem de fiecare dată. Nu uita! Atitudinea pozitivă ţine sub control factorii de stres. Fii pozitiv în gânduri, relații, viață!!!

P.S. Citate pentru reflecție

  • „Omul este produsul gândurilor lui. El devine ceea ce gândește” – Mahtama Ghandi.
  • „Calitatea gândurilor determină calitatea vieții. Suntem realmente așa cum gândim că suntem”. – Vera Peiffer
  • „Gândirea pozitivă, spre deosebire de cea negativă, te va determina să faci orice lucru mai bine.” – Zig Ziglar.
  • „Puterea minții este cea care poate transforma un om bogat într-un om sărac, un om trist într-unul fericit și unul bolnav într-unul sănătos” – Warren Veenman.
  • „Oriunde te îndrepți, indiferent de vreme, adu cu tine întotdeauna strălucirea propriului tău soare.” – Anthony J. D’Angelo.

Serviciile noastre pot fi oferite și on-line. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

Articol publicat în categoria Familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *