Magia dimineții – o oră pentru tine

Zilele perfecte, încep întotdeauna cu dimineți reușite!

Hal Elrod, autorul cărții „Dimineața miraculoasă” (Miracle morning), afirmă că „prima oră după trezire determină succesul întregii zile și te va ajuta să-ți descoperi potențialul”.

În opinia lui „o dimineață determinată, productivă și de succes generează o zi determinată, productivă și de succes, ceea ce conduce inevitabil la o viață eficientă, tot așa cum o dimineață fără scop, neproductivă și mediocră creează zile nefocalizate, neproductive și, în final, mediocritatea calității vieții tale.”

Visăm la un succes de nivelul 10 în toate domeniile, dar dacă nivelul dezvoltării noastre personale (cunoștințe, experiență, viziune asupra lumii, credințe și altele) în oricare dintre aceste domenii nu atinge nivelul 10, viața inevitabil devine o luptă înverșunată! În urma unei crize financiare și existențiale profunde, Hal Elrod a ajuns la concluzia că, crearea unui ritual de dimineață cu durata o oră, îți poate schimba viața! Ce ritualuri vor contribui la dezvoltarea ta? Ce ritualuri-acțiuni vor asigura creșterea, evoluția, progresul tău în cele 8 domenii ale vieții: sănătate, familie, dragoste, carieră, odihnă, prieteni, distracții, spiritualitate? Este cunoscut că atleții de clasă mondială au, de asemenea, ritualuri proprii, altfel nu ar ajunge primii la competiții.

De aceeași părere este Tal Ben-Shahar, autorul cărții Fii fericit. El susține că, crearea ritualurilor este benefică și necesară omului contemporan pentru a atinge echilibrul interior/ fericirea.

După ce a  scris o listă întreagă cu cele mai eficiente practici de dezvoltare personală despre care știa, dar pe care nu le-a mai practicat până acum, a selectat 6 activități: meditația, citirea, afirmații pozitive, vizualizarea, scriere și exerciții fizice. Astfel s-a născut ritualul „Dimineața magică” care a schimbat atât viața lui Hal Elrod, precum și a tuturor celor care au aplicat și, respectiv, au simțit efectul timpului acordat propriei dezvoltări.

Life SAVERS = S- Silence, A – Affirmations, V- Visualisation, E- Exercise, R- Reading, S- Scribing „Am ales aceste șase activități, hotărând că acestea vor avea cel mai rapid și puternic impact asupra vieții mele; am pus deoparte zece minute pentru fiecare și am plănuit să încerc în dimineața următoare. Cel mai interesant lucru este că, chiar și uitându-mă doar la această listă, m-am simțit brusc mai motivat.”

S (Silence) – Liniște – este vorba de momentele în care ne relaxăm, ne eliberăm de gândurile negative, ne concentrăm pe prezent. Astfel mărim conștiința de sine, reducem stresul și obținem claritate. Aici putem include: meditația, rugăciunea, reflecțiile, exerciții de respirație, exprimarea recunoștinței. (Atenție pot fi practicate în orice ordine)

A (Affirmations) – Afirmații – sunt cuvinte care ne permit să ne programăm starea noastră de spirit, modul de gândire. Repetăm cu voce tare ceea ce suntem, ceea ce dorim să devenim, ce vrem să obținem.

Afirmațiile pozitive permit să ne proiectăm și apoi să dezvoltați o viziune asupra lumii (gânduri, credințe, concentrare), necesare pentru a trece la nivelul următor în orice domeniu al vieții.

Pentru a obține afirmații care ne corespund, Hal Elrod ne sugerează să răspundem la următoarele întrebări: Ce vrei de la viață? De ce îți dorești acest lucru? Cine trebuie să fii pentru a obține acest lucru?  Ce intenționezi să faci ca acest lucru să se întâmple? Ce fraze, citate și perspective te inspiră?

V (Visualisations) – Vizualizarea este crearea mintală, imaginarea cum îți atingi obiectivele propuse, derularea scenariului vieții visate. Se vor crea imagini mintale în ceea ce privește comportamentul, stilul de viață și rezultatele exacte pe care le vom obține. O dată vizualizate, o să ne fie mai ușor să trecem la acțiune.

Unii folosesc Tabloul de vizualizare (reprezintă gruparea în câteva imagini a scopurilor tale), pe care se recomandă să-l privești de câte ori ai ocazia. Privește de la imagine la imagine, la fiecare dintre ele te vei opri, vei închide ochii câteva clipe și te vei concentra pe senzațiile interne – cum te-ai simți dacă aceasta într-adevăr s-ar întâmpla în viața ta?! Memorizează aceste senzații.

E (Exercise) – Exerciții fizice. Demult nu mai este secret pentru nimeni că sportul este indispensabil pentru sănătate. Exercițiile fizice îmbunătățesc flexibilitatea, calitatea vieții, oferă claritate mintală, crește nivelul de energie, se intensifică productivitatea.

Ai diferite posibilități, poți alege de la sport de performanță, alergare, înot, flotări, până la yoga, pilates etc.

R (Reading) – Cititul. Un aspect cheie în dezvoltarea personală este învățarea unor noi cunoștințe. Poți citi despre orice subiect care îți aduce noi cunoștințe sau noi aptitudini.  Fixează-ți un scop și nu-l pierde din vedere. Dacă citești 10 pagini pe zi, o să reușești să termini o carte de 200 de pagini în mai puțin  de o lună. Ar fi extraordinar, la sfârșitul anului vei avea cel puțin 12 cărți citite! Cineva a spus: lectura de dimineaţă reprezintă cafeaua sufletului. De aceea, alege o carte, citește 10 min. și găsește câteva idei utile pe care le poți pune în aplicare poate chiar azi. Uneori, pentru a-ți schimba radical viața, este suficient să ai o singură idee bună.

S (Scribing) – scriere. Unul din primele sfaturi în dezvoltarea personală este să ții un jurnal. Scrierea ideilor sau a stării de spirit pe o foaie de hârtie îți permite să-ți dezvolți ideile, să-ți limpezești mintea, să nu le uiți. Poți scrie despre experiențele tale, despre noile învățături, lucrurile pentru care ești recunoscător.

Citește jurnalul regulat. Aceasta îți va permite să-ți măsori progresul, să ai o mai bună viziune asupra celor realizate, asupra relațiilor și oamenilor din viața ta. Atunci când scrii în Jurnal pentru ce ești recunoscător, te ajută să-ți ridici moralul, să te simți mai ușor.

În final, îți propunem un exemplu de orar al ritualului „Dimineața magică” (60 min.):

  • Liniște (5 min.)
  • Afirmații pozitive (5 min.)
  • Vizualizare (5 min.)
  • Exerciții fizice (20 min.)
  • Citirea (20 min.)
  • Scrisul (5 min.)

Concluzii. Nimeni nu ne-a învățat vreodată, cu bună știință, că montarea conștientă pe trezirea în fiecare dimineață cu  entuziasm, cu o dorință sinceră de a trăi, îți poate schimba radical întreaga viață.

Lumea exterioară a fost și va fi întotdeauna o reflectare a lumii noastre interioare. Dacă noi zilnic și în mod intenționat nu vom aloca timp pentru a ne dezvolta în sine persoana care ne poate crea viața visurilor noastre, ne va fi foarte, foarte greu să atingem rezultatul dorit. Voi reaminti cuvintele lui Aristotel: „Suntem ceea ce facem în mod repetat, prin urmare EXCELENȚA nu este un act, ci un OBICEI”.

Serviciile noastre pot fi oferite și on-line. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

Articol publicat în categoria Familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *