Adolescența este vârsta marcată de mari oscilaţii sufleteşti, multiple dileme. Este vârsta plină de insatisfacții, deziluzii, lupta în căutarea propriei valori și autoafirmării, multiple îndoieli, dezamăgiri, dar și succese, jurăminte, așteptări „cu pumnii strânşi, între cărţi” a bătăliei cu viaţa.
Deşi din punct de vedere psihologic adolescentul este pregătit pentru a răspunde dificultăţilor ivite, în plan biologic se menţine o oarecare fragilitate la boli tip TBC, nevroze, psihoze şi la conduite deviante pe un fond de condiţionare şi de adaptare dificilă. O problemă actuală devine instabilitatea emoțională, fluctuația dispoziției, caracterul ciclic, nervozitatea.
Ce este instabilitatea emoțională?
Instabilitatea emoțională este termenul utilizat în situațiile în care o persoană experimentează schimbări rapide de dispoziție, de multe ori exagerate și discordante, nejustificate de contextul și situația de viață prezentă (râde necontrolat sau plânge fără un motiv, iritabilitate sau reacții colerice în lipsa unui stimul extern, etc.). Instabilitatea poate avea un caracter episodic sau permanent.
Caracteristicile persoanei instabile emoțional
Persoana instabilă emoțional este mult mai aprinsă emoțional și prezintă un risc crescut de a reacționa agresiv sau anti-social atunci când se confruntă cu o situație tensionată. Instabilitatea emoțională, atunci când se suprapune cu impulsivitatea și imaturitatea emoțională, reprezintă o problemă gravă de sănătate mintală și un factor de risc major pentru conduite auto-distructive sau comportamente anti-sociale.
Instabilitatea emoțională, ca trăsătură de caracter se caracterizează prin următoarele: persoana este emotivă, imatură afectiv, irascibilă, uneori impulsivă, are dificultăți în păstrarea calmului, se descurajează lesne.
Individul reacționează la frustrare într-o manieră emoțională, este inconstant în atitudini și interese, este excitabil și hiperreactiv, fuge de responsabilități, abandonează ușor, este neliniștit, tensionat, implicat în conflicte, agitat, nervos, cu un Eu slab, manifestă tendințe nevrotice și spre tulburări psihosomatice. Având un prag scăzut de toleranță la frustrări și puține resurse interne, deseori persoana instabil emoțional îi pune la încercare pe ceilalți.
Care sunt cauzele instabilității emoționale?
- Anxietatea sau stresul;
- Factorii psiho-sociali de mediu;
- Disfuncțiile hormonale;
- Dezechilibre chimice la nivelul creierului;
- Situații puternic traumatice (accidente de mașină, dezastre naturale, inundații, cutremure, abuzul fizic sau sexual);
- Leziuni traumatice ale creierului (traumatisme la nivelul lobului frontal și accidente vasculare cerebrale).
Consecințele instabilității
- Dezvoltarea unui caracter nestăpânit;
- Neînțelegeri și conflicte cu anturajul;
- Lipsa sau pierderea prietenilor;
- Luarea pripită a deciziilor;
- Carențe ale atenției, ca urmare nereușită școlară;
- Încălcări de disciplină, absenteism;
- Comportament violent și/sau antisocial;
- Abuz de alcool și alte droguri etc.
Concluzii
Acest comportament este dăunător în special pentru partener, deoarece percepe o nesiguranță continuă, nu poate să știe ce se așteaptă de la el.
Relația cu o astfel de persoană este dificilă și anxioasă, deoarece provoacă teamă, tulburare, nesiguranță. Partenerul trebuie să fie în permanență foarte vigilent așteptând o nouă ieșire sau schimbare de dispoziție din partea celuilalt.
Ce este de făcut dacă tu te ciocnești cu o astfel de problemă? Răspuns: însușește tehnicile de autocontrol emoțional și management al stresului!
Serviciile noastre pot fi oferite și on-line. Contactați-ne pentru mai multe detalii.