Cum controlăm gelozia

Partenerii geloși, fie că acționează din orgoliu și teamă de abandon, fie din nevoia de a poseda și controla, sfârșesc prin a-l face pe celălalt să se simtă prins în capcană: agresat, asaltat, devalorizat sau nerespectat. Un partener echilibrat și stabil emoțional, capabil de a se orienta și în alte direcții, nu va tolera mult timp comportamentele celui gelos și, în cele din urmă, îl va respinge.

Cine este, totuși, responsabil pentru gelozia pe care o resimți? TU!

Dacă partenerul tău este atras de altcineva, dacă îi oferă acelei persoane o parte din timpul, energia, resursele sale, gelozia pe care tu o experimentezi îți aparține. Tu ești singurul responsabil pentru ea.

Nimeni, niciodată nu ne poate face geloși. Cauza trăirilor de gelozie nu se află în comportamentul partenerilor noștri, ci în structura noastră de personalitate, în gradul de dezvoltare emoțională și în felul în care noi interpretăm comportamentul lor. (A.Nuță, p.46)

Trăirile noastre, oricât de negative sau perturbatoare ar fi , sunt expresia problemelor noastre. Ceilalți sunt doar stimuli, condiții, fundal. Dacă eu sunt gelos aceasta este problema mea!

Nonasumarea responsabilității este ușor de detectat în constrângerea sau manipularea celuilalt astfel încât el/ea să acționeze și nu tu. Pentru ca tu să nu mai fii gelos, celălalt trebuie să facă ceva: să se conformeze, să pună nevoile tale mai presus de ale lui, să te asculte, să nu întârzie, să nu fie afectuos sau cald cu altcineva.

În situația dată se recomandă de a învăța să-ți controlezi acest sentiment vătămător și ostil. Pentru aceasta sugerăm următorii 12 pași:

  1. Evaluează-te corect! Uită-te în oglindă și renunță la critică! Odată ce vei învăța să-ți identifici aspectele pozitive ale propriei vieți, vei începe să te concentrezi pe propriile calități și pe potențarea acestora!
  2. Judecă-ți propria gelozie! Gelozia nesănătoasă îți poate afecta serios relațiile și îți poate sabota echilibrul interior.
  3. Nimeni nu este perfect!Iarba este întotdeauna mai verde de cealaltă parte a gardului, nu-i așa? E foarte probabil ca toți cei pe care îi invidiezi să se confrunte cu propriile probleme și vulnerabilități. Etimpul să începi să monitorizezi și eșecurile celorlalți. Când vei accepta că nimeni nu e perfect, invidia ta va deveni mai puțin obsesivă și consumatoare de timp.
  4. Renunță la social media! Un studiu realizat în Germania a constatat că rețelele de socializare sunt un teren fertil pentru dezvoltarea invidiei față de alți utilizatori- prieteni. Renunțarea la social media timp de câteva săptămâni va conduce la o detoxificare psihologică!
  5. Fii deschis!Dacă ești gelos pe propriul partener sau pe o prietenă, nu ține în tine sentimentele negative! În loc să arăți cu degetul și să te înfurii, exprimă ceea ce simți și cooperează pentru a găsi o soluție!
  6. Transformă-ți gelozia într-o experiență pozitivă! Invidia nu este întotdeauna un lucru negativ.Invidia poate funcționa ca un instrument motivațional! Colegul are o mașină, și eu tot vreau mașină ș.a.
  7. Încrederea este foarte importantă într-o relație. Fiecare partener trebuie să aibă momentele lui de intimitate, de exemplu, dacă partenerul tău iese cu prietenii la o bere, nu înseamnă ca s-a dus după altele. Ieși și tu cu prietenele tale și încearcă să te gândești la lucruri frumoase.
  8. Încearcă să găsești explicații mai raționale la ceea ce se întâmplă, ca să nu te mai îndoiești, de exemplu, dacă iubitul tău nu-ți răspunde la telefon, nu te gândi ca e cu altcineva, caută să găsești altă explicație, că nu l-a auzit, că era la baie, că era ocupat la serviciu etc.
  9. Gândește-te că partenerul tău te iubește așa cum ești. Pentru a accepta dragostea pe care el/ea ți-o oferă trebuie să începi prin a te iubi pe tine însuți, astfel vei evita să te compari cu alți bărbați/ femei și vei fi mai puțin gelos/oasă.
  10. Cere sfatul cuiva de încredere; te ajută să vezi lucrurile din alt punct de vedere.Povestește ce ți se întâmplă unei prietene/prieten de încredere și cere-i un sfat. Nu uita că ascunzând și negând suferința, ea devine mai puternică.
  11. Nu te transforma în detectivul relației voastre, nu-i controla telefonul mobil, încercând să găsești dovezi ale infidelității, nu-l întreba după ce a vorbit cu cineva la telefon, cine era? Ține minte, fiecare are dreptul la intimitate și nici ție nu ți-ar plăcea să ți se facă la fel.
  12. Ignoră-ți fostul iubit/ă!Două dintre țintele cele mai comune ale geloziei noastre sunt fostul iubit și actuala lui prietenă! Da, el și-a refăcut viața mai repede decât ai reușit tu sau a slăbit câteva kilograme și arată înfloritor! Și ce dacă?! Acum este momentul să te concentrezi pe propria persoană, să întâlnești pe cineva nou și să treci într-o nouă etapă a vieții tale!

Ce faci când partenerul este gelos?

  • Mai întâi de toate, luați în serios gelozia. Dacă sunteți la începutul relației, iar partenerul este gelos, nu vă asumați niciodată responsabilitatea pentru sentimentele negative ale partenerului. Adevăratul motiv pentru gelozie constă în personalitatea gelosului.
  • Găsește motivul. Se poate întâmpla că cu prietena/prietenul dvs., fostul partener să nu fi fost suficient de sincer și acest lucru i-a cauzat o traumă psihologică. Gelozia a devenit o deprindere, de aceea el îți pune la îndoială loialitatea (nu pentru că nu are încredere).
  • Faceți cunoștință partenerului cu prietenii dvs. Prietenia cu ei îl va ajuta să înțeleagă că, fericirea dvs. nu este în pericol.
  • Oferiți iubitei dvs. stabilitate, siguranță și încredere în relație, fără a provoca gelozie. Evitați situațiile care provoacă gelozie.
  • Vorbește sincer cu partenerul. Spune-i că te-ai săturat de gelozia neîntemeiată. Convinge-l că spui adevărul.
  • Schimbați-vă cu locurile. Sunați-l mai des, întrebați unde este și cu cine este. Încercați să umpleți spațiul din jurul lui așa de tare, încât el însuși să vrea să ia o pauză în relațiile voastre.
  • Dacă partenerul nu face față sentimentelor, trebuie să insistați asupra psihoterapiei de familie sau individuale.

De asemenea, este recomandabilă profilaxia infidelității: lăudați-vă mai des prietenul/prietena în fața rudelor, colegilor, prietenilor, atrageți atenție la punctele lui forte și subliniați că este cel mai bun. Iar despre trecutul dvs., nu povestiți. Numai îl veți traumatiza, provocând gelozia în viitor.

CONCLUZII. Gelozia poate fi depășită! Benefic pentru fortificarea relației este propria dezvoltare cu analiza propriului comportament și învingerea geloziei. În urma unui sondaj realizat pe un eșantion de 100 tineri și tinere, cel mai des sunt folosite în acest scop următoarele 4 soluții:

  1. distragerea atenției asupra aspectelor semnificative pentru persoană (studii, muncă, îngrijirea copiilor, hobby-uri);
  2. dezvoltarea unei noi viziuni asupra lucrurilor, formarea capacității de a ierta, a controlului conștient asupra reacțiilor de gelozie;
  3. găsirea propriilor greșeli, tragerea învățămintelor, construirea noilor relații cu partenerul, posibil de alt fel;
  4. în cazul destrămării parteneriatului – căutarea unui nou partener, schimbarea modului de viață, formarea altor relații interpersonale. [apud.8, p.349]

În final, atunci când gelozia se bazează pe argumente clare și fapte reale, persoana înșelată are posibilitatea de A ALEGE: să rămână o victimă cicălitoare sau SĂ-ȘI ASUME CU MATURITATE CĂ ÎN VIAȚĂ O POȚI LUA ORICÂND DE LA CAPĂT ÎNTR-O ALTĂ RELAȚIE.

Sursa: Umbra adolescentului (2019), coautor D.Ștefaneț

Serviciile noastre pot fi oferite și on-line. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

Articol publicat în categoria Familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *