Trăsăturile de caracter a oamenilor de succes

Oameni puternici se nasc zilnic! Oameni plini de perseverență, responsabili, cu inițiativă, harnici, cu tendința de afirmare, cu visuri, realizări și performanțe…

Secolul al XX-lea a cunoscut o puternică dezvoltare a științei psihologice și o cunoaștere mai bună a personalității umane. Astfel mai mulți psihologi, de asemenea manageri, economiști și-au propus să cerceteze care sunt trăsăturile de caracter pozitive, care sunt punctele forte a personalității de succes. De ce? Deoarece se consideră că o persoană cu trăsături de caracter pozitive are succes, iar o persoană cu trăsături negative de caracter întâmpină multiple dificultăți.

Renumitul motivatorul de afaceri JIM ROHN consideră că succesul uman se bazează pe 12 trăsături de caracter = metaforic comparate cu 12 coloane ale succesului:

1. Dezvoltarea Personală

„Succesul își face apariția în momentul în care îți depășești condiția. Așa că primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te perfecționezi, să-ți remodelezi propria personalitate”

2. Trăiește o Viață sănătoasă

„Înfățișarea exterioară trebuie să reflecte structura voastră lăuntrică”

3. Darul Relațiilor Interumane

„Timpul, efortul și imaginația sunt ingredientele de care ai nevoie într-o relație”

4. Îndepliniți-vă Obiectivele!

„Motivul primordial pentru stabilirea unui obiectiv este faptul că – odată stabilit- te transformă într-o alta persoană”

5. Folosirea Eficientă a Timpului

„Trebuie să îndurăm cu toții fie chinul disciplinei, fie chinul regretului. Diferența constă în faptul că disciplina cântărește kilograme în timp ce regretul cântărește tone.”

6. Înconjurați-vă de Oameni Aleși

„Nu te alătura unei mulțimi mediocre, căci nu te vei perfecționa! Îndreaptă-ți atenția spre un grup în care așteptările și cerințele legate de performanțe sunt mari!”

7. Trebuie să Învățați pe Tot Parcursul Vieții

„Educația primită la școală te ajută să îți câștigi existența. Autoeducarea te ajută să câștigi o avere.”

8. Viața Depinde de Arta Vânzării

„Secretul prin care ne putem influența semenii este să-i facem să ne perceapă ca pe niște indivizi înzestrați cu talent și calități unice.”

9. Venitul e Rareori Mai Important decât Dezvoltarea Personală

„Personalitatea pe care ți-o modelezi îți influențează călătoria și sensul vieții.”

10. Comunicarea Reprezintă un Teren Neutru Destinat Înțelegerii Interumane

„Comunicarea reprezintă interacțiunea a doi sau mai mulți indivizi în încercarea de a găsi un teren neutru destinat înțelegerii. Iar când au găsit acest teren, poziția lor devine imbatabilă.”

11. Lumea are Întotdeauna Nevoie de Lideri Extraordinari

„Să-i conduci pe alții înseamnă să-i ajuți să adopte idei, convingeri și acțiuni pozitive.”

12. Lăsați o Moștenire! „Trăiește o viață care îi va îmbogăți pe cei din jur spiritual, intelectual, fizic și financiar! Trăiește o viață care să poată deveni modelul unei vieți ideale!

Altă persoană deosebită, educator, scriitor și antreprenor american, STEPHEN COVEY, în bestsellerul „Cele 7 deprinderi ale oamenilor eficace” (publicat în 1989) afirmă că o persoană de succes are nevoie de următoarele 8 deprinderi-calități:

  1. Fii proactiv.
  2. Începe cu gândul la final.
  3. Pune prioritățile pe primul loc.
  4. Gândește câștig-câștig, adică  fiecare are ceva de câștigat și valoarea e diferită pentru fiecare. 
  5. Încearcă mai întâi să înțelegi și mai apoi să fii înțeles.
  6. Acționează în sinergie.
  7. Ascute fierăstrăul.
  8. Inspiră pe cei din jur la dorința să-și găsească vocea, adică de a stimula oamenii să-și dezvolte aptitudinile, de a ajuta persoanele să-și valorifice potențialul.

Antreprenorul, scriitorul și speakerul motivațional BRIAN TRACY, a enumerat o altă listă de calități – 10 „C”:

  1. Concentrare
  2. Claritate
  3. Conectare
  4. Curaj
  5. Considerare
  6. Competență
  7. Cumpătare
  8. Confidență
  9. Contribuție
  10. Credință.

După ANTONY ROBBINS cele „7 trăsături de caracter, 7 caracteristici care îi însuflețesc să facă orice ca să reușească, 7 mecanisme fundamentale care pot să asigure și reușita voastră” sunt:

  1. Pasiune
  2. Credință
  3. Strategie
  4. Limpezimea valorilor
  5. Energie
  6. Priză la oameni
  7. Măiestria comunicării.

Iar psihologul de abordare umanistă ABRAHAM MASLOW a elaborat caracteristicile persoanei autoactualizate, care de fapt sunt 12 trăsături forte de caracter:

1. O percepere eficientă asupra realității. Personalitatea autoactualizată este capabilă să perceapă lumea, inclusiv pe ceilalți oameni în mod clar și obiectiv.

2. Se acceptă pe sine, pe ceilalți și natura în general. Personalitățile autoactualizate își admit punctele tari și slăbiciunile fără a avea tendința de a distorsiona imaginea de sine și fără tendința de a simți o rușine și o culpabilitate excesive referitoare la eșecurile și imperfecțiunile sale.

3. Spontaneitate, simplitate și naturalețe. Comportamentul personalității autoactualizate este deschis, direct, natural si nu este bazat pe jocul de rol social.

4. Concentrare pe probleme. Personalitățile autoactualizate consideră că au un sens în viață, o anumita datorie de îndeplinit. Ele se dedică unui scop.

5. Nevoia de intimitate și independență. Personalitățile autoactualizate nu numai că sunt sănătoase psihic și pot suporta izolarea de ceilalți, fără efecte psihopatologice.

6. Prospețimea permanentă a evaluărilor. Personalități autoactualizate au capacitatea de a percepe lumea înconjurătoare cu prospețime, mirare și entuziasm.

7. Trăirea unor experiențe de vârf („peak experiences”). Personalități autoactualizate au momente de extaz intens, de fericire, de bucurie extremă.

8. Interese sociale. Oamenii autoactualizați, sănătoși psihic sunt capabili să trăiască sentimente de simpatie și empatie pentru omenire în general. Ei au atitudinea fratelui mai mare față de ceilalți oameni.

9. Relații interpersonale mai intense. Deși cercul de prieteni ai oamenilor autoactualizați nu este prea larg, prieteniile lor sunt mult mai intense și mai profunde decât ale celorlalți oameni.

10. Subiecții autoactualizați sunt mai creativi decât restul populației, deși ei nu sunt totdeauna producători de opere artistice sau științifice. Ei pun în evidență inventivitatea și originalitatea în toate aspectele vieții lor. Sunt spontani, flexibili, deschiși și nu se tem de faptul că ar putea face greșeli sau ca ar putea face un lucru stupid.

11. Îi acceptă pe ceilalți și nu dau dovadă de prejudecăți rasiale, religioase sau sociale. Ei sunt dispuși să asculte și să învețe de la oricine și nu se poartă cu superioritate față de persoanele cu o educație mai puțin elevată.

12. Rezistența la enculturație. Personalități foarte sănătoase sub aspect psihic, sunt autonome, suficiente lor însele și independente.

CONCLUZII. Punctele tari în personalitatea umană sunt constituite din convingerile, atitudinile și comportamentele ei. Nimeni nu se naște cu un caracter bun sau rău. Caracterul nu este ereditar și nici nu este dat de o singură trăsătură izolată. Caracterul se formează prin educație. Psihologii susțin că în afară de factorii externi, cei sociali – familia, prietenii, grupul, societatea, mass-media, cultura, factorii interni sunt cei care contribuie la dezvoltarea caracterului – cei psihologici, și desigur individuali – AUTOEDUCAȚIA!

Modelul persoanelor de succes este valoros. Fiecare își poate remodela caracterul. E necesar să perseverezi și vei reuși! Succes!

Serviciile noastre pot fi oferite și on-line. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *