SOCIALIZAREA – FACTOR DECISIV ÎN DEZVOLTAREA PERSONALITĂȚII (II)

Partea I – SOCIALIZAREA – FACTOR DECISIV ÎN DEZVOLTAREA PERSONALITĂȚII (I)

Dacă, în urma unei mici analize, realizezi că pe lista ta nu prea ai prieteni, dacă ți se pare că oamenii te evită și nu te includ în gașca lor, probabil nu stai prea bine la capitolul socializare.

Asta nu înseamnă că ești o persoană rea sau că nu ai talente deosebite, ci pur și simplu este posibil să nu știi a socializa, să comiți greșeli care îi îndepărtează pe cei din jur. 

Nu este cazul să te panichezi! Indiferent ce vârstă ai și cum ai trăit până în prezent, întotdeauna există loc pentru schimbare. Iată câteva sfaturi pentru a începe a socializa mai ușor.

10 TEHNICI PENTRU A SOCIALIZA MAI UȘOR

  1. Ieşi din zona de confort

Ajunge să stai în umbra! Nu mai sta ascuns pe canapea din colţul cel mai întunecat. Intră în discuţii, vino cu idei şi glume noi. Caută și mergi la diferite cursuri, ateliere, grupuri şi activităţi care te interesează şi unde, cu siguranță, poţi găsi oameni interesanţi.

  1. Învinge fricile și teama de interacţiune

Întâlnirea cu oameni noi poate fi adesea o experienţă terifiantă. Frica de a greși, a arăta stupid, de a fi judecat sau criticat, de a nu fi acceptat – sunt obstacole reale în dezvoltarea ta pe care trebuie să le învingi. Fii autentic. Oamenii te vor aprecia pentru deschidere și onestitate.

  1. Începe cu un pas mic

Dacă nu ai încredere suficientă pentru a iniţia o conversaţie cu persoane necunoscute, începe cu paşi mici: intră în vorbă cu noul coleg la școală, pentru a-ţi exersa abilităţile sociale. La următoarea petrecere, fă-ţi curaj şi intră în vorbă.

  1. Petrecerea activă a timpului liber. Fii ocupat

Descoperă care sunt interesele tale și ce hobby-uri ai. Înscrierea la cursuri, secții pe interese este o oportunitate de a întâlni noi persoane ce vor să se dezvolte. Divertismentul, precum excursii și călătorii, la fel atrage oameni care vor experiență nouă. Este o modalitate bună de a afla lucruri noi despre alți oameni, culturi, lume.

  1. Arată-ţi interesul pentru oamenii din jur

Învaţă să şi asculţi înainte de a vorbi – oamenii din jurul tău doresc să primească atenţie şi să fie auziţi la fel de mult ca tine. Arată-ţi interesul pentru ceea ce au de spus.

  1. Păstrează legătura cu noii prieteni

Este important să păstrezi legătura cu persoanele noi pe care le-ai cunoscut la ultima petrecere. Este o modalitate de a menţine o prietenie. Pentru aceasta e necesar să vă folosiţi de internet, telefon şi alte mijloace pentru a păstra legătura cu aceştia.

  1. Implică-te în viața comunității prin voluntariat.

Anume prin intermediul voluntariatului ne dezvoltăm moral și realizăm că mereu ne face bine să fim aproape, să fim utili. Voluntariatul unește societatea, demonstrând că putem fi mai buni.

  1. Fii un bun prieten.

Prietenul bun la nevoie se cunoaște. Cu prieteni mereu e mai ușor. Studiile au demonstrat beneficiile intraajutorării și suportului asupra dezvoltării psihice umane. Ajută şi sprijină-ţi prietenii, arată-le că se pot baza pe tine. Nevoia de siguranță, încrederea că nu ești singur, că cineva ține la tine, că cineva are nevoie de tine contribuie la socializarea omului. 

  1. Sportul este o ocazie perfectă de a menține sănătatea fizică, care influențează benefic sănătatea psihică și emoțională. 

Sportul este sursă de energie pentru om. Efortul fizic acționează benefic nu doar asupra stării fizice, dar și asupra stării psihoemoționale ale persoanei. Participarea la activitățile sportive, comunicarea pe teme de discuție cunoscute, sunt surse reale pentru socializare.

  1. Lectura rămâne o sursă de dezvoltare personală, precum și socializare.

Biblioteca, spațiul on-line sunt locuri perfecte pentru socializarea cu persoane care sunt interesate în lectură.

10 MODALITĂȚI DE AȚI ÎMBUNĂTĂȚI ABILITĂȚILE SOCIALE

Îți dorești să fii mai sociabil, să poți purta o conversație cu orice străin, să te simți liber în orice grup? Vestea bună că abilitățile sociale pot fi învățate! Dacă nu ești din naștere o persoana extrovertită, poți învăța foarte ușor cum să fii plăcut de cei din jur și să devii o persoană sociabilă.

Pentru a deveni mai vorbăreț și a nu fi timid, iată 10 reguli din psihologie:

  1. Fii curios în privința celorlalți oameni.

Știai că, oamenii curioși au relații mai bune, se conectează mai bine cu ceilalți și găsesc mai multă plăcere în socializare decât cei cărora le lipsește curiozitatea? Psihologul american Todd Kashdan afirmă că „a fi interesat este mai important în cultivarea relațiilor decât a fi interesant; asta este ceea ce menține conversații sănătoase. Este secretul relațiilor.” El pariază totul pe uimire, deschidere și setea de noi experiențe.

  1. Ascultă. 

Acest lucru este important pentru a menține conversația. Ascultând, nu numai că puteți înțelege mai bine persoana respectivă, dar puteți pune întrebări, comenta sau povesti la timp.

  1. Caută puncte comune

În strânsă legătură cu abilitățile de ascultare. În mod subconștient tindem să simpatizăm și avem încredere în cineva care este ca noi într-un fel sau altul. Astfel, este recomandabil să începi comunicarea în felul următor: „Oh, și eu am avut și un caz similar…”. Sau: „N-o să vă vină să credeți! Sunt exact ca tine…”. 

  1. Adresează întrebări de calitate

Oamenilor le place să vorbească despre ei înșiși. Așa că folosește acest lucru în favoarea ta, adresând întrebări.  Atrăgând atenția asupra poveștilor personale a celor din jur, vei ajunge persoana cea mai interesantă. Atunci când adresezi întrebări, calitatea acestora contează, așa că înlocuiește întrebările tipice și plictisitoare precum „Ce faci?” sau „De unde vii?” cu unele de tipul: „Care este povestea ta?”, „Care a fost cel mai interesant lucru pe care l-ai făcut în această săptămână?”,  „Ce momente din viața ta consideri că te definesc?”, „Când ai început să pictezi?”, „Unde ai petrecut ultima vacanță?” ș.a.

  1. Atenție la limbajul non-verbal.

Limbajul tău nonverbal poartă foarte mult mesaj, ca și limbajul nonverbal al interlocutorului. Felul în care îți ții brațele, poziția corpului, ținuta ta, toate acestea pot susține mesajul tău, sau, dimpotrivă, îți pot știrbi din credibilitate.

Fii conștient de limbajul tău nonverbal. Analizează-te în oglindă. Filmează-te. Întreabă-te dacă poziția ta atunci când ești relaxat, susține mesajul care vrei să-l transmiți în lume. Dacă nu, atunci e necesar antrenament, să participi la diverse traininguri, să începi să lucrezi și să-ți formezi obiceiuri sănătoase.

  1. Zâmbește.

Ai auzit probabil că, dacă o persoană zâmbește, starea sa de spirit se va îmbunătăți. 

Dacă arăți nefericit, să știi că îi vei descuraja pe oameni să intre în discuție cu tine. Nimeni nu vrea să intre în vorbă cu cineva încruntat și morocănos, pentru a nu-și strica dispoziția. Regula spune că, dacă zâmbești cuiva atunci când îl întâlnești, persoana respectivă îți va zâmbi înapoi și va deveni mai prietenoasă cu tine. Zâmbetul este un pas simplu, dar important, prin care să arăți interlocutorului că ești deschis la comunicare și sociabil.

  1. Fii cu inițiativă. 

Să fii doar un ascultător pasiv, să dai doar din cap în timpul conversației, poate fi interpretat de interlocutor fie că ești o persoană determinată, fie că încerci să fii politicos. Prin urmare, este recomandabil să fii cu inițiativă în comunicare și să schimbi periodic subiectele, să clarifici ceva, să te aprofundezi într-o anumită problemă – aceasta va demonstra interesul.

  1. Practică umorul. 

O glumă potrivită poate ajuta la destinderea atmosferei, poate umple pauzele ciudate din conversație, poate calma sau înveseli pe cineva.

  1. Adaptează-te. 

Este important să înțelegem când, cu cine și de ce ar trebui să păstrăm tăcerea și când nu ar trebui să o facem niciodată. De asemenea, este esențial să poți fi diferit: să vorbești și să te comporți diferit.

  1. Extinde cercul tău social.

De obicei, oamenii activează aproape întotdeauna în același cerc de prieteni. Dacă dorești să fii mai sociabil sau să începi să cunoști oameni noi, contactează și începe să faci planuri cu alte persoane. Alege oameni care te interesează, care te respectă și care te pot învăța ceva / care îți pot fi de folos. La început, fă-ți o regulă de a complimenta toate persoanele și cunoaște-le de dragul de a vă cunoaște.

Ține minte! În toate cercurile, vei învăța lucruri noi și poți dezvolta noi abilități și interese.

Serviciile noastre pot fi oferite și on-line. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

Articol publicat în categoria Tineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *