O problemă actuală a adolescentului contemporan devine instabilitatea emoțională, fluctuația dispoziției, caracterul ciclic, nervozitatea.
Ce este de făcut dacă tu te ciocnești cu o astfel de problemă?
Răspuns:
1) însușește tehnicile de autocontrol emoțional și management al stresului! 2) solicită ajutor psihoterapeutic pentru a depăși stările de nesiguranță, consolidarea stimei de sine și creșterea toleranței la frustrare.
Ce este autocontrolul?
Autocontrolul sau autoreglarea reprezintă gestionarea propriei stări psihoemoţionale, prin intermediul acţiunii persoanei asupra sa cu ajutorul cuvântului, imaginilor, conducerii tonusului muscular şi a respiraţiei.
Autocontrolul emoțional este o abilitate care poate fi educată. Nu există „nu pot”, „așa sunt eu și nu mă pot schimba”, ci există doar „nu vreau să fac nimic în privința asta și vă cer să mă suportați așa cum sunt” – aceasta este de obicei atitudinea disfuncțională a unui om care nu dorește să-și asume responsabilitatea propriilor emoții.
Cu ce să începem dezvoltarea autocontrolului?
Deoarece există diverse metode, iar unele dintre ele sunt foarte complicate şi cer prezenţa specialiştilor, este mai inteligent să urmăm principiul „de la simplu la complicat”.
Iată câteva recomandări ce să faci în momentul când ești nervos (oasă):
- Ia o pauză. Numără de la 10 la 1.
- Respiră adânc și repetă încet o frază calmantă.
- Relaxează-te și folosește vizualizarea. Vizualizează o experiență relaxantă sau un peisaj care îți place foarte mult.
- Fă sport. Practică exerciții simple de yoga.
- Comunicarea. Destăinuie-te unui prieten.
- Vorbește la persoana I.
- Recurge la umor, zâmbetul.
- Scrie o scrisoare, scrie un jurnal personal.
- Foloseşte plante terapeutice.
- Apelul mental la o putere divină (Dumnezeu, Universul ş.a.) etc.
Tehnici de dezvoltare a calmului
Totuși aplicarea sistematică, regulată a unui complex de exerciții, vor contribui la obţinerea stării psihice dorite (calm, încredere, putere, tenacitate etc.). Ca timp, nu va trebui să le dedicaţi decât 1 sau 2 şedinţe de 15 minute zilnic.
Printre aceste exerciţii și tehnici utile în diminuarea stresului şi dezvoltarea calmului enumerăm:
- Tehnici de respiraţie;
- Tehnici de relaxare musculară;
- Exerciţii legate de utilizarea cuvântului (autosugestia şi autoprogramarea mentală);
- Tehnici de vizualizare.
Exemplu: Tehnica „Respirația 10”
Aşezaţi-vă comod, braţele pe genunchi, picioarele pe podea. Concentraţi-vă pe un obiect din încăpere.
Număraţi de la 10 la 1, la fiecare cifră făcând o inspiraţie şi expiraţie lentă (expiraţia trebuie să fie mai lungă decât inspiraţia).
Pentru a găsi ritmul necesar al numărării, respiraţi lent şi calm, îngrădindu-vă de toate neliniştile cu ajutorul imaginaţiei. Este o metodă foarte bună în diminuarea stresului. Peste o săptămână începeţi a număra de la 20 la 1, iar peste 2 săptămâni – de la 30. Tot aşa până la 50.
Respiraţie + cuvinte sugestive: „Eu”- la inspiraţie, „mă relaxez” – la expiraţie.
„Eu – la inspiraţie, sunt calm – la expiraţie” etc.
Concluzii
Prin aplicarea zilnică și sistematică a exercițiilor recomandate, cu putere de voință și disciplină orice persoană devine capabilă să-și stăpânească impulsivitatea și nerăbdarea. Atitudinea funcțională a persoanei care dorește să-și asume responsabilitate de propriile emoții reprezintă un prim pas spre echilibru.
Un om evoluat și conștient de sine nu-și dă voie să aibă emoții pe care să nu și le poată gestiona. Este o chestiune de autocunoaștere și stăpânire de sine să dobândești autocontrol emoțional. Un om echilibrat din punct de vedere psihic emoțional mental este un om de succes împăcat cu sine și cu relații armonioase cu anturajul său.
Dacă nu reușești să faci asta de unul singur, este necesar să apelezi la un ajutor de specialitate care să te susțină să-ți găsești echilibrul emoțional.
Centrul Pozitiv te poate ajuta! Apelează acum!
Serviciile noastre pot fi oferite și on-line. Contactați-ne pentru mai multe detalii.