SOCIALIZAREA – FACTOR DECISIV ÎN DEZVOLTAREA PERSONALITĂȚII (I)

LIPSA DE SOCIALIZARE

Lucrez cu adolescenții la cabinet. Și voi afirma că o problemă acută, cu consecințe grave, este lipsa de socializare, izolarea, în final lipsa de prieteni.

Da, am putea da vina pe introversiune, tipul de temperament și caracterul copilului.

Experiența de muncă cu această vârstă îmi permite să susțin că problema constă în autoizolare, prezența distorsiunilor cognitive și influența mediului social.

CE ESTE SOCIALIZAREA?

Socializarea e un proces de interacţiune socială prin care omul dobândeşte cunoştinţe, valori, atitudini şi comportamente necesare pentru participarea efectivă la viaţa socială.

Literatura de specialitate ne spune că socializarea este acel proces în care un individ, interacționând cu ceilalți, învață și dezvoltă multe capacități pentru a obține participarea cu succes în societate. Prin socializare, societatea exercită o putere considerabilă asupra noilor membri pe care îi învață normele sociale – cum ar trebui să se comporte.

Cuvinte-cheie ar fi „interacțiunea cu ceilalți” și „participarea cu succes în societate”. Anume socializarea ne ajută să fim parte a societății, parte activă!

Procesul socializării este caracterizat de 2 dimensiuni: acomodare și asimilare. 

  • Acomodarea la mediu are loc atunci când i se cere să respecte reguli, norme.
  • Asimilarea mediului presupune preluarea culturii, obiceiurilor, datinilor, portului și limbii majorității de către persoană.

DE CE ESTE IMPORTANTĂ SOCIALIZAREA?

Un om are nevoie de alt om. Este legea Universului, o lege care ne ajută să trăim, să ne dezvoltăm, să prosperăm. În viața noastră și, mai ales, în primii ani de viață, contactul cu ceilalți membri ai societății este vital.

Prin socializare, un copil învață să devină un om complet, adaptat vieții și normelor grupurilor din care face parte. Normele, tradițiile, valorile, modurile de viață și concepțiile se transmit doar prin socializare, fiind necesare pentru o integrare a individului în grupurile din care face parte.

Socializarea începe în copilărie, continuă de-a lungul vieții persoanei și constă în învățarea modului de viață din societate și din grupurile din care face parte individul.

Pentru a deveni un membru activ în cadrul societății, copilul în dezvoltarea sa trece prin mai multe etape în care socializează. La fiecare etapă copilul achiziționează diverse abilități și cunoștințe, iar dacă o etapă nu e parcursă din păcate următoarea nu poate fi formată și atunci se ajunge la comportamente deviante, handicapuri afective create de anturajul copilului.

Voi menționa, socializarea este un proces pe tot parcursul vieții, dar cel mai mare impact are în timpul copilăriei și adolescenței.

Dacă în vârsta preșcolară socializarea contribuie la dezvoltarea abilităților sociale, de comunicare cu semenii, de împărtășire a sentimentelor, de însușire a rolurilor sociale, de adaptare la grupurile de copii, de învățare a comportamentului uman, într-un cuvânt la dezvoltarea personalității. 

Apoi în adolescență socializarea este cheia spre noi prietenii, spre dezvoltarea intereselor, spre dezvoltarea potențialului propriu, spre gestionarea conflictelor, prevenirea stresului, de asemenea contribuie la dezvoltarea personalității.

SOCIALIZAREA ESTE DESCHIDEREA SPRE NOU

Iată 6 beneficii ale socializării:

  • Socializarea contribuie la sănătatea mintală, prin stimularea creierului, prevenirea gândurilor negative, promovarea unui sentiment de scop și apartenență.
  • Socializarea ajută la îmbunătățirea reușitei școlare. Discuțiile cu colegii de clasă, răspunsurile la întrebări pot îmbunătăți notele.
  • Socializarea influențează stilul de viață al persoanei. Ea aduce echilibru între muncă și odihnă, încurajându-ne să fim mai sociabili, mai organizați, mai atenți unul față de altul.
  • Socializarea influențează asupra relațiilor interpersonale. Cu cât mai des interacționăm, cu atât mai puternice devin relațiile personale. Nu uita, calitatea contează mai mult decât cantitatea, astfel e bine să te concentrezi pe conversații semnificative, pe schimb de experiență.
  • Socializarea conduce la creșterea în carieră. Ea deschide ușile către noi oportunități. Fără conversații pierdem oportunități, noi prieteni, noi proiecte. În ziua de azi are mare importanță pe cine cunoști, nu numai ceea ce știi.
  • Socializarea contribuie la dezvoltarea personală a omului. Calitatea interacțiunilor sociale influențează direct starea psihică și emoțională a omului.

Partea II – SOCIALIZAREA – FACTOR DECISIV ÎN DEZVOLTAREA PERSONALITĂȚII (II)

Serviciile noastre pot fi oferite și on-line. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

Articol publicat în categoria Tineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *