Un înțelept obișnuia să meargă pe dealuri şi în păduri, ca să studieze legile după care se guvernează natura. După ce petrecea câteva zile în acest mod, se întorcea seara în sat, oamenii se adunau în jurul lui, iar el le povestea lucrurile pe care el le învăţase. Într-o zi, unul din prietenii lui veni […]

Un înțelept obișnuia să meargă pe dealuri şi în păduri, ca să studieze legile după care se guvernează natura. După ce petrecea câteva zile în acest mod, se întorcea seara în sat, oamenii se adunau în jurul lui, iar el le povestea lucrurile pe care el le învăţase.

Într-o zi, unul din prietenii lui veni la el şi-i spuse:

‒ Ai vrea, te rog, să-mi aduci, când te întorci o ramură de păducel (arbust ale cărui fructe sunt comestibile) ca să pot studia lecția pe care ne-ai predat-o săptămâna trecută despre acest arbust?

‒ Da, spuse înțeleptul, o să-ți aduc ramura diseară.

Un al doilea prieten îl întrebă:

‒ Ai putea să-mi aduci un trandafir pe care să-l studiez legat de lecția de aseară?

‒ Da, o să-ți aduc trandafirul.

Şi imediat ce omul se pregătea în acea dimineață să plece din sat, un al treilea prieten îl opri:

-Vrei să-mi aduci un crin, ca să pot studia lecția despre puritate pe care ai ținut-o aseară?

Înțeleptul a promis că o să aducă și crinul. Seara, pe la apus, când se întorcea în sat, cei trei îl așteptau, să-l întâmpine. I-a dat fiecăruia ceea ce îl rugase să-i aducă.

Dintr-odată, omul care ceruse o ramură de păducel, se plânse:

‒ Este o frunză moartă pe tulpina arbustului meu…

Al doilea se plânse și el:

‒ Este un ghimpe pe tulpina trandafirului meu!

Cel de-al treilea spuse și el:

‒ Este pământ pe rădăcina crinului meu!

‒ Să văd, spuse înțeleptul. Și luă cele trei plante.

De la primul prieten rupse frunza moartă de pe arbust și i-l dădu înapoi. A rupt ghimpele de pe tulpina trandafirului și i-l dădu celui de-al doilea prieten. A luat țărâna de pe rădăcina crinului și o puse în palma celui de-al treilea. Ținând acum în mână arbustul, trandafirul și crinul, spuse:

‒Acum, fiecare dintre voi are ceea ce a dorit prima dată. Te-ai uitat după o frunză moartă și ai găsit-o; tu te-ai uitat după un ghimpe şi era acolo; tu ai găsit țărâna pe crin pentru că am lăsat-o acolo. Puteți păstra ce v-a atras atenția prima dată. Eu o să rămân cu păducelul, trandafirul și crinul pentru frumusețea pe care am văzut-o în ele.

Găsim în lumea asta exact ceea ce căutăm. Dacă vrem să găsim lucruri murdare și urâte, de asta o să avem parte; dacă vrem să căutăm doar greșelile altora, fiți siguri că o să le găsim. Dar dacă vom căută ceea ce este frumos și bun, atunci ni se vor întâmpla lucruri frumoase și bune!

Tu ce cauți în lume? Care e misiunea ta pe Pământ? Inima ta către ce lucruri este deschisă?