„Era odată un bărbat care ședea la marginea unei oaze la intrarea unei cetăţi din Orientul Mijlociu. Un tânăr se apropie într-o bună zi şi îl întrebă: – Nu am mai fost niciodată pe aici. Cum sunt locuitorii acestei cetăţi? Bătrânul îi răspunse printr-o întrebare: – Cum erau locuitorii cetăţii de unde vii? – Oh! […]

Era odată un bărbat care ședea la marginea unei oaze la intrarea unei cetăţi din Orientul Mijlociu. Un tânăr se apropie într-o bună zi şi îl întrebă:

– Nu am mai fost niciodată pe aici. Cum sunt locuitorii acestei cetăţi?

Bătrânul îi răspunse printr-o întrebare:

– Cum erau locuitorii cetăţii de unde vii?

– Oh! Reci, suspicioşi, neprietenoşi, egoişti şi răi. De aceea mă bucur că am putut pleca de acolo!

– Aşa sunt şi locuitorii acestei cetăţi, răspunse bătrânul.

Călătorul s-a întristat şi a plecat dezamăgit mai departe. Puţin după aceea, un alt tânăr se apropie de omul nostru şi îi puse aceeaşi întrebare:

– Abia am sosit în acest ţinut. Cum sunt locuitorii acestei cetăţi?

Omul nostru răspunse cu aceeaşi întrebare:

– Cum erau locuitorii cetăţii de unde vii?

– Oh! Extraordinari! Aş fi vrut să rămân acolo! Oameni veseli, buni, mărinimoşi, primitori, cinstiţi, întotdeauna gata să mă asculte şi să-mi spună o vorbă bună. Aveam mulţi prieteni acolo şi cu greu i-am părăsit.

– Aşa sunt şi locuitorii acestei cetăţi, răspunse bătrânul.

Călătorul a plecat fericit şi plin de nerăbdare. Un neguţător, care îşi aducea pe acolo cămilele la adăpat, auzise acest dialog şi, pe când cel de-al doilea tânăr se îndepărta, se întoarse spre bătrân şi îi zise cu reproş:

– Cum poţi să dai două răspunsuri cu totul diferite la una şi aceeaşi întrebare pe care ţi-o adresează două persoane?

– Fiule, fiecare poartă lumea sa în propria-i inimă. Acela care nu a găsit nimic bun în trecut, nu va găsi nici aici nimic bun. Dimpotrivă, acela care a avut şi în alt oraş prieteni, va găsi şi aici tovarăşi credincioşi şi de încredere. Pentru că, vezi tu, oamenii nu sunt altceva decât ceea ce ştim noi să găsim în ei”.

MORALA: Caută ce este mai bun în fiecare. Depinde numai de tine dacă pleci mai departe dezamăgit sau plin de încredere şi fericire. Ei sunt doar oglinda în care te priveşti. Dacă vrei mai multă dragoste şi atenţie de la ceilalţi, începe prin a dărui tu aceste lucruri!

Oamenii sunt ceea ce știm noi să găsim în ei.

Cum sunt oamenii din viaţa ta?