Un om trecea odată pe lângă menajeria unui circ. Brusc acesta se oprește nedumerit de faptul ca elefanții, acele animale puternice, sunt legate, de unul dintre picioarele din față sau din spate, doar cu o simplă sfoară, prinsă de un țăruș bătut în pământ. Nu lanțuri, nu cuști mari cu gratii groase, era evident că […]

Un om trecea odată pe lângă menajeria unui circ. Brusc acesta se oprește nedumerit de faptul ca elefanții, acele animale puternice, sunt legate, de unul dintre picioarele din față sau din spate, doar cu o simplă sfoară, prinsă de un țăruș bătut în pământ. Nu lanțuri, nu cuști mari cu gratii groase, era evident că acei titani puteau oricând smulge acel țăruș din pământ și merge liniștiți în treaba lor. Dar spre mirarea și nedumerirea omului nostru, aceștia nu făceau nimic, pur și simplu ei stăteau liniștiți așteptând cuminți.

Văzând un dresor, omul se apropie de el și îl întreabă: „Ce se întâmplă cu elefanții ăștia, sunt atât de puternici, de ce nu rup acea sfoară? De ce nu evadează de aici? Nu înțeleg… de ce?”

Dresorul uitându-se la omul nostru îi răspunde: „Păi… când aceștia erau foarte mici, erau legați cu același tip de sfoară, aceeași grosime și același țăruș înfipt în pământ, atunci sfoara era suficient de puternică pentru a îi ține pe elefănței locului. Acum că au crescut, aceștia cred în continuare că nu vor putea să scape din prinsoare. Ei cred că sfoara este la fel de puternică ca atunci când erau mici, și nici măcar nu încearcă să tragă de ea și să scape…” Omul nostru a rămas paf, aceste animale atât de puternice puteau oricând să scape, să fie libere, să facă ce vor ele și pentru simplul fapt că, credința lor se baza pe o reprezentare din trecut, erau țintuite acolo.

MORALA: De câte ori ați renunțat să faceți un lucru pe care l-ați făcut în trecut și nu va ieșit? Încetează să fii elefant!

În realitate eșecul face parte din învățare, face parte din procesul evolutiv. Dacă omul își doreste cu adevărat, atunci nu se va da bătut nici în fața unui singur eșec și nici în fața frustrărilor urmate eșecului. Fii curajos și perseverent în atingerea scopurilor! Nu ceda în fața greutăților.