Patru seminţe erau foarte bune prietene. Purtate de vânt seminţele au ajuns într-o junglă şi au rămas acolo, ascunse în pământ şi sperând că într-o bună zi vor creşte şi se vor transforma în nişte copaci superbi. Când prima sămânţă a început să încolţească, acestea şi-au dat seama că nu le va fi uşor să […]

Patru seminţe erau foarte bune prietene. Purtate de vânt seminţele au ajuns într-o junglă şi au rămas acolo, ascunse în pământ şi sperând că într-o bună zi vor creşte şi se vor transforma în nişte copaci superbi.

Când prima sămânţă a început să încolţească, acestea şi-au dat seama că nu le va fi uşor să crească acolo. În apropiere, trăia un grup de maimuţe şi cele mai mici dintre ele se distrau aruncând banane în orice plantă din jurul lor care începea să crească. Prin acest joc, maimuţele învăţau să arunce bananele şi în acelaşi timp păstrau zona lipsită de vegetaţie.

Maimuţele au aruncat atât de multe banane în prima sămânţă că aproape au reuşit să o rupă. Când aceasta le-a spus prietenelor sale ce s-a întâmplat, au fost toate de acord că ar fi mai bine să asteapte ca grupul de maimuţe să plece şi abia apoi să înceapă să crească. Toate au crezut că aşa e mai bine, cu excepţia unei seminţe care a crezut că e mai bine totuşi să încerce să iasă la lumină. Când a încercat, a fost imediat lovită de o banană şi s-a îndoit. Prietenele sale au încercat să o convingă că e mai bine să renunţe, însă aceasta era hotărâtă să devină un copac şi a încercat din nou şi din nou. De fiecare dată, maimuţele reuşeau să o nimerească cu banane şi aceasta sfârşea din nou îndoită de lovituri.

Dar sămânţa nu a renunţat! De fiecare dată când era pusă la pământ de bananele aruncate de maimuţe, ea se străduia şi mai tare, în ciuda rugăminţilor prietenelor sale care o sfătuiau să renunţe până când pleacă maimuţele. Zile, săptămâni, luni la rând micuţa plantă era atacată de maimuţe şi de fiecare dată ajungea să fie răpusă de distracţia acestora. Câteva zile plăntuţa a reuşit să evite loviturile maimuțelor, dar după câteva zile o maimuţă a reuşit să o nimerească şi aceasta a luat-o de la capăt.

Loviturile au continuat, însă nimic nu a determinat-o pe mica sămânţă să renunţe. Încasase atât de multe lovituri încât acum era plină de noduri şi cicatrici care au ajutat-o să crească mai puternică decât alte seminţe. Trunchiul ei subţire a devenit tot mai gros şi mai rezistent, până când nu a mai simţit nicio lovitură. Sămânţa se dezvoltase, iar maimuţele nu mai aveau cum să o doboare.

Graţie trunchiului său puternic a putut să facă faţă tuturor dificultăţilor până când a devenit cel mai impunător copac din junglă. În tot acest timp, prietenele ei au rămas ascunse în pământ sperând că într-o bună zi maimuțele vor pleca, fără să realizeze, de fapt, acele maimuţe aveau puterea să întărească trunchiurile unei plăntuţe prin aruncările lor cu banane.

MORALA: nu renunța la scopul tău. Perseverența și tenacitatea proprie vor învinge toate dificultățile și rezultatul nu se va lăsa așteptat – vei câștiga!

Este cea mai frumoasă lecţie despre perseverenţă şi tenacitate.

Sursa: http://www.anidescoala.ro/divertisment/povesti/povesti-scurte-cu-talc/povestea-semintelor-cea-mai-frumoasa-lectie-despre-perseverenta-si-tenacitate/