Trăia odată într-un sat un bătrân sărac. Dar cu toate acestea, chiar și regii îl invidiau, pentru că avea un cal alb, atât de frumos, încât ți se tăia respirația atunci când îl vedeai. Nimeni nu mai avea așa ceva în toată împrejurimea. Mulți doreau să-l cumpere, dar bătrânul refuza, spunând: – Pentru mine acest […]

Trăia odată într-un sat un bătrân sărac. Dar cu toate acestea, chiar și regii îl invidiau, pentru că avea un cal alb, atât de frumos, încât ți se tăia respirația atunci când îl vedeai. Nimeni nu mai avea așa ceva în toată împrejurimea. Mulți doreau să-l cumpere, dar bătrânul refuza, spunând:

Pentru mine acest cal nu este un simplu animal. El este mai mult decât un prieten. Cum pot să-l vând?

Într-una din zilele următoare, când a intrat în grajd, bătrânul a descoperit că îi dispăruse calul. Toți sătenii s-au adunat și au început să-l dojenească:

Ți-am spus noi! Trebuia să vinzi calul regelui. Nechibzuința ta ți-a jucat festa, ți-au furat calul. Ce ghinion!

Nu știu ce s-a întâmplat, de fapt, a rostit bătrânul. Nu știu dacă a fost furat sau a plecat singur. Poate e ghinion sau poate e noroc. Cine știe ce va urma?

Toți au început să râdă de el, pentru că știau cât de straniu se comporta uneori.

După vreo două săptămâni, calul s-a întors. Dar nu era de unul singur, ci cu 4 mânji.

Consătenii s-au adunat din nou și au recunoscut:

Ai avut dreptate, bătrâne. Ce noroc a dat peste tine!

Într-o zi, feciorul bătrânului și-a frânt piciorul în timp ce încerca să dreseze unul dintre cai.

Ce ghinion! strigau sătenii. Ce ai să te faci fără sprijinul băiatului, acum că ești bătrân și neputincios?

Ghinion sau noroc, cine știe? a răspuns bătrânul.

După ceva vreme de la tragicul accident, toți tinerii din sat au fost înrolați în armată și trimiși pe front. Doar feciorul bătrânului nu a fost înrolat, deoarece avea piciorul frânt.

Ce noroc a dat peste tine! strigau din nou vecinii. Copiii noștri au fost duși la război, iar tu ai avut șansa să-l păstrezi lângă tine. Al tău e un pic vătămat, dar e viu. Noi, însă, nu ne vom mai vedea băieții niciodată…

Ghinion sau noroc, cine poate ști? a glăsuit din nou bătrânul.

MORALA: Nu interpreta greșit lucrurile care se petrec cu tine. Nu privi mai departe decât iți este dat să știi. Atunci când închizi o ușa și ai impresia că e sfârșitul lumii, în fața ta se deschide una nouă. Viața nu este nimic altceva, decât o călătorie fenomenală. Dacă Dumnezeu ți-a luat o bucată de argint, să știi că ți-a pregătit o bucată de aur!