A fost odată un om care avea patru fii. El voia ca fiii lui să înveţe să nu mai judece pripit lucrurile. De aceea, i-a trimis pe rând, la fiecare anotimp, să privească un pom, şi anume un păr. Pe primul l-a trimis iarna, pe al doilea primăvara, al treilea vara și pe mezin toamna. […]

A fost odată un om care avea patru fii. El voia ca fiii lui să înveţe să nu mai judece pripit lucrurile. De aceea, i-a trimis pe rând, la fiecare anotimp, să privească un pom, şi anume un păr. Pe primul l-a trimis iarna, pe al doilea primăvara, al treilea vara și pe mezin toamna. Când au revenit, i-a adunat şi i-a pus pe toţi să descrie ce au văzut.

Primul a zis că părul era urât, cu crengi golaşe, întoarse şi răsucite.

Al doilea a zis că părul era acoperit de muguri verzi şi promitea mult.

Al treilea spuse că era plin de flori ce răspândeau un dulce parfum, cum nu mai văzuse până atunci.

Al patrulea a fost de acord cu toate acestea şi a adăugat că era încărcat de fructe coapte, împlinit şi plin de viaţă.

Omul le-a explicat atunci că toţi au dreptate, pentru că fiecare a văzut doar un anotimp din viaţa copacului. Le-a mai spus și că nu poţi judeca pe nimeni cunoscându-l doar într-o anumită perioadă. Asta este esenţa firii, a plăcerii, bucuriei şi dragostei pe care ţi-o dă viaţa şi n-o poţi măsura decât la sfârşitul tuturor anotimpurilor. Dacă renunţi iarna, vei pierde promisiunea primăverii, frumuseţea verii și bogăţia toamnei.

Morala: Nu lăsa ca necazurile unui sezon să-ţi umbrească bucuria celorlalte. Nu judeca viaţa doar după o perioadă grea! Depăşeşte greutăţile şi sigur vor veni vremuri bune!

Fii inspirație pentru alții! Trăieşte simplu! Iubeşte cu generozitate! Vorbeşte cu bunăvoinţă!

Fericirea îţi menţine dulceaţa, încercările te fac mai puternic, durerile te fac mai uman, succesele te fac încrezător.