Un grup de absolvenți a unei instituții de prestigiu, care au făcut cariere excepționale, au venit în vizita la un profesor în vârstă. S-a iscat o discuție despre serviciu: absolvenții se lamentau de numeroasele greutăți și probleme de viață. Profesorul le-a propus oaspeților cafea. Când s-a întors de la bucătărie, avea un talger cu diverse […]

Un grup de absolvenți a unei instituții de prestigiu, care au făcut cariere excepționale, au venit în vizita la un profesor în vârstă. S-a iscat o discuție despre serviciu: absolvenții se lamentau de numeroasele greutăți și probleme de viață.

Profesorul le-a propus oaspeților cafea. Când s-a întors de la bucătărie, avea un talger cu diverse ceșcuțe: de porțelan, sticlă, plastic, cristal. Unele simple, altele-scumpe.

Când oaspeții au ales ceștile, profesorul a spus:

Atrageți atenție, că toate ceștile frumoase au fost luate, pe când cele simple au rămas. Și, deși asta este normal pentru voi, a dori cel mai bun pentru sine, aceasta și este sursa tuturor problemelor și stresurilor voastre. Înțelegeți, că ceașca în sine nu face cafeaua mai bună. Cel mai des ea este doar mai scumpă, uneori chiar ascunde ceea ce bem. În realitate, tot ce ați dorit a fost cafeaua, nu ceașca. Dar voi, conștient ați ales cele mai bune cești, iar după aceea v-ați uitat, cui și care ceașca i-a nimerit.

Acum gândiți-vă: viața – este cafeaua, iar lucrul, banii, situația, societatea – sunt ceștile. Acestea sunt doar instrumente pentru întreținerea și menținerea vieții. Ce fel de ceașcă avem, nu condiționează și nu schimbă calitatea vieții noastre. Uneori, concentrându-ne numai la ceașcă, noi uităm să savurăm gustul cafelei.

Cei mai fericiți oameni – nu sunt acei, care au tot ce e mai bun, dar acei, care iau tot ceea ce e mai bun, din aceia ce au.

Sursa: „Choose the Life You Want” Tal Ben-Shar